Nyhetsbrev september 2013


Det har kommet et drag av høst i luften hos oss. Et nytt skoleår har begynt, med all den spenning og forventning som det fører med seg. På Nyenga har de akkurat hatt en ferie på to uker før de nå tar fatt på tredje og siste semester dette skoleåret.

Bygging av de to neste skolehusene er i rute. Kommende 5. klasse vil ha et eget rom når deres nye skoleår starter, rektor vil da ha fått kontor og kanskje ser vi de første konturene av et bibliotek? Antall elever vil øke litt etter hvert som vi får flere klasser. I dag er det 100 elever fra nabolaget på skolen. Håpet vårt er at alle som starter, gjennomfører skolegangen og faktisk har fått med seg grunn­leggende ferdigheter og kunnskap mens de går på New Horizon. Norske lærere skal i oktober kurse lærerne og undervise for å vise alternative pedagogiske virkemidler. Det ser alle parter fram til!

I juni kom styrer Ruth og Florence, som bor med jentene på hjemmet, på et 10 dagers besøk til Norge. For oss var det stas, for dem var det en begivenhet! Første gang på tur med pass og i fly, helt til Europa. Det ble flotte og intense dager. Turen startet med dugnad i juletreskogen i Farsund og fortsatte med gode treff med Nyengavenner både der, i Stavanger og i Bergen. Vi fikk besøkt alle Nyengas støtteskoler og avsluttet med et inspirerende strategiseminar på et gammelt fiskevær siste helgen. Der fikk vi oppsummert hva vi har oppnådd siden -09, og staket ut en kurs videre. I Farsund tok vi en tur opp i fyret på Lista. Det var første møte med havet for våre gjester, og dermed også en ny måte å se horisonten på. Tanken på fyrtårnet og hva det symboliserer, fulgte oss hele uken. Det ble til en visjon om å gjøre Nyenga til et «fyrtårn» i området: et senter for utvikling og nytenkning til beste for dem som bor der. Tilføring av kunnskap vil bli like viktig som tilføring av midler til investering og drift i tiden som kommer. Vi er overbeviste om at helse, undervisning, fokus på å etablere bedrifter og generelt små tiltak i nær­miljøet, er veien å gå.

Seks ungdommer i området får dekket utdannelse av oss. En av guttene er nå ferdig med tilsvarende allmennfag på videregående og de tre jentene har fullført første året av sin profesjonsutdannelse. Isma, en av de tre guttene, har fullført sin bachelor på Makerere –universitetet i Kampala og ønsker å gå videre på master for å delta i det som kanskje blir Ugandas oljeeventyr.

Vi er heldige som har så mye og variert kompetanse å støtte oss på i nettverket vårt, og at det er mange som bidrar i arbeidet. Takk til alle! Her må vi nevne Ragnhild Lundberg Tveit som arbeider som frivillig på helsesenteret denne høsten mens hun har «ventesemester» på medisinstudiet. I slutten av september får hun selskap av Andrea Svarstad i tre måneder.

Apropos: Vi minner om julemarked på Møhlenpris 14. og 15. desember og mulighet til å kjøpe juletre med mening! Nærmere informasjon vil komme på hjemmesiden (som nå også er på engelsk) og på Facebook. Produkter for salg mottas med takk! Ta kontakt hvis du har lyst å være med å arrangere.

Før Ruth og Florence reiste tilbake til Nyenga, spurte vi etter betraktninger de hadde gjort seg i løpet av dagene hos oss. «Everything is so organized», sa de blant annet. Dessuten var de fascinert av lyset – både morgen og kveld. På Nyenga står solen opp og går ned på samme tid og sted året rundt. Vi som har vært en del på Nyenga har forsøkt å fortelle om årstidene våre, uten helt å lykkes, tydeligvis. Det ble en liten aha-opplevelse av hvor viktig og vanskelig kommunikasjon er når referanserammen er ulik.

Tenn stearinlyset og nyt høstkveldene! Nytt brev med små og store hendelser fra Nyenga kommer til jul.

Hilsen fra styret i Stiftelsen Nyenga
Anne Grete Kjørrefjord, Per Kristian Erdal, Kathryn Bousman, Fredrik Harloff og Anne- Mette Tjønn Hansen.

Leave a Reply